Sunday, April 10, 2011

PAPRIK SEAFOOD

Assalamualaikum buat para penonton segmen masak-masak :).. Selamat mencuba bagi yang inginkan resepi ye.. Penambahbaikkan ikut resepi masing-masing, saya leh share yang termampu yang saya sediakan khas untuk dinner kami bersama.

BAHAN-BAHANNYA:
Sotong Ikut suka hati erm untuk beberapa orang makan
Udang ikut selera diri untuk beberapa orang makan
Bawang besar - 2 biji
bawang putih - 2 ulas
Daun limau purut yang di tanam sendiri( fresh dari ladang) 3/4 helai
Serai yang ditanam sendiri baru nak jadi anak-anak so belilah serai - 3 batang digunakan
Sos cili agak-agak
Sos tomato 1 sudu besar
Sos tiram 1sudu ( agak-agak)
sedikit cili kecing yang telah diblander dalam 2 sudu besar
garam
sedikit gula jika sos cili tak manis
sedikit minyak
sayuran yang ingin dimasukkan mengikut citarasa anda, yang penting carrot n long bean hehe

CARA MEMASAK:
ketukkan bawang putih 2 ulas itu
kemudian tumiskan bawang putih dlm minyak dan masukkan daun limau purut tadi dikoyakkan sahaja, masukkan juga serai yang telah diketuk sebanyai 2 batang dahulu...
kemudian masukkan kesemua sos2, garam dan gula, dan masukkan sedikit air dan sotong dan udang sehingga mendidik.
setelah mendidih , masukkan sayur2 ran hingga agak masak sedikit dan insyaAllah siap...


Ini hasilnya:
                                           Paprik kasih sayangku n Mr. suami

Alhamdulillah dapat menyiapkan beberapa resepi untuk meraikan suamiku yang semakin pulih dari kecederaannya.. so semalamnya masak singgang je dah macam aku makan masa pantang suatu ketika dahulu hehehe,, so malam ni masak laa yg special pulak untuk Mr. suami hehe.. Ada gizi seimbang lagi..saksikanlah
Ini merupakan masakan gizi seimbang, lauk untuk orang pantang ada, buah betik, carrot dan kundang, ikan bawal itu fresh dari lauk, ada kawan Mr. suami yang bagi..pergh sangat berkilat dan manis sgt2.. masak stim pun sodap..sayur2 telah termaktub di dalam paprik sekali hehe.

No comments:

Post a Comment